Crediteurenbeheer

Een onderneming leiden, betekent niet alleen diensten of producten leveren en facturen versturen, maar betekent in vele gevallen ook investeren, aankopen doen of op externe diensten beroep doen. U verzendt dus niet alleen facturen, maar u zult er ook ontvangen. Cruciaal binnen de boekhouding van iedere onderneming is daarom het crediteurenbeheer. Het biedt de nodige overzichtelijkheid binnen het domein van de facturatie.

Om crediteurenbeheer beter te begrijpen, lijkt het ons nuttig om eerst de term crediteur te verduidelijken. Een crediteur is een onderneming of persoon waar u nog een betaling naar moet uitvoeren omdat ze u een bepaald product of een bepaalde dienst hebben geleverd. De leverancier van dit product of deze dienst zal u als ondernemer een factuur hebben toegestuurd met daarop zaken zoals een BTW-nummer, het bedrag en enkele basisgegevens. Deze factuurgegevens kunt u vervolgens opnemen in uw crediteurenbeheer zodat u tijdig al uw facturen kunt betalen. Bij een correct crediteurenbeheer kunt u in een oogopslag bekijken welke facturen u al heeft betaald en welke facturen u nog moet betalen. Bovendien hebt u via crediteurenbeheer altijd een duidelijk overzicht van uw algemene facturatie en kunt u ook op eenvoudige wijze wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse vaste betalingen inplannen. De Nederlandse wetgeving schrijft voor dat iedere Nederlandse ondernemer op elk moment de facturatie van de afgelopen zeven jaren moet kunnen voorleggen. Een crediteurenbeheer dat netjes wordt opgevolgd en aangevuld is hierbij een grote hulp.

Net zoals bij het debiteurenbeheer en andere onderdelen van de boekhoudkundige tak van uw onderneming kunt u ook het crediteurenbeheer uitbesteden aan een externe onderneming die gespecialiseerd is in alle boekhoudkundige aspecten. Zo hebt u de tijd om zich op uw onderneming en uw diensten te focussen en kunt u toch nog steeds op elk gewenst tijdstip de boekhouding inkijken. Crediteurenbeheer wordt op deze manier een fluitje van een cent.

Tot slot willen we u ook nog deze tip meegeven. Net zoals u wenst dat uw facturen op tijd betaald worden, verwachten ook uw leveranciers dat hun facturen op tijd betaald worden. Probeer daarom van uw crediteurenbeheer gebruik te maken om al uw facturen op hun vervaldatum te betalen. Vaak is het mogelijk om via crediteurenbeheer programma’s of systemen automatisch betalingen uit te voeren gebaseerd op de vervaldatum die u hebt ingevoerd.