Debiteurenbeheer

Cruciaal in de ondernemingswereld is het debiteurenbeheer. Uiteindelijk wilt iedere ondernemer immers dat zijn facturen betaald worden. Zo mogelijk binnen de gevraagde termijn en op het juiste rekeningnummer. Een gestructureerd debiteurenbeheer is daarom onmisbaar en kan u heel wat kopzorgen en administratieve chaos besparen.

Geen openstaande facturen betekent logischerwijze ook een veel eenvoudiger en duidelijker debiteurenbeheer. Iedere ondernemer streeft of verlangt op zijn minst naar facturen die op tijd betaald worden. Om uw debiteurenbeheer enigszins te vergemakkelijken zijn er een aantal tips die u als ondernemer in het achterhoofd kunt houden om langdurig openstaande facturen en vaak tijdrovende aanmaningsprocedures te vermijden. Gaat u als ondernemer een dienst of product leveren aan een nieuwe klant dan is het raadzaam om bijvoorbeeld al wat informatie in te winnen betreffende de financiële status van uw klant. Heeft uw klant ook bij anderen nog openstaande facturen dan is de kans groot dat ook u hem binnenkort in uw debiteurenbeheer zult moeten opnemen. Belangrijk is ook dat u meteen van bij het begin duidelijk maakt wat de exacte betalingsvoorwaarden zijn. Zo toont u meteen dat u belang hecht aan een correcte en tijdige betaling en dat u dezelfde handelswijze ook van uw klant verwacht. Zorg tot slot ook voor duidelijke en gestructureerde facturen. Het komt soms voor dat klanten niet betalen omdat ze niet goed weten wat ze nu precies moeten betalen of omdat er op de factuur zaken worden aangerekend die niet geleverd zijn. Een goed betalingsproces start met een duidelijke factuur! Hecht u belang aan deze zaken dan wordt het debiteurenbeheer een eenvoudige klus.

U kunt uw debiteurenbeheer zelf uitvoeren of u kunt een beroep doen op een externe maatschappij om uw debiteurenbeheer te beheren. Deze bedrijven gaan uw debiteurenbeheer volledig en optimaal organiseren zodat u zich daar al geen zorgen meer over hoeft te maken. Dergelijke bedrijven beschikken ook over de nodige systemen en softwareprogramma’s die feilloos en helder uw debiteurgegevens registreren. Bovendien kunt u als ondernemer op elk moment van de dag in real time uw gegevens bekijken en kunt u in vele gevallen ook andere boekhoudkundige aspecten naast het debiteurenbeheer in het systeem laten opnemen. Als uw debiteurenbeheer een heel belangrijk en tijdrovend onderdeel van uw onderneming vormt dan is beroep doen op gelijkaardige bedrijven een echte aanrader.