Verkoopboek

Het mag duidelijk zijn dat binnen een onderneming het administratieve en boekhoudkundige gedeelte een belangrijke plaats inneemt. Het is misschien niet meteen het meest interessante onderdeel en wordt door vele ondernemers zelfs als saai omschreven, maar toch kan een goede boekhouding u heel wat geld opleveren en verwarring vermijden. Een van deze administratieve taken die als een noodzaak kunnen aanzien worden, is het bijhouden van een verkoopboek. Het verkoopboek geeft de ondernemer een overzicht van alle verzonden facturen met de nodige extra gegevens die verwacht worden in een verkoopboek te worden opgenomen. Naast het verkoopboek beschikt een goede en precieze ondernemer ook over andere boeken zoals het inkoopboek, kasboek, bankboek,…

Een vraag die regelmatig de kop opsteekt als we het over een verkoopboek hebben, zijn de precieze gegevens die in het verkoopboek moeten worden opgenomen. Ga niet alles tot in de kleinste details in het desbetreffende boek noteren, maar vermeldt toch op zijn minst de volgende zaken: de factuurdatum en het bijhorende factuurnummer, een korte omschrijving van het product of de dienst die u geleverd heeft, de prijs inclusief BTW, de BTW zelf, de prijs exclusief BTW en tot slot ook de gegevens van de koper of afnemer (naam, adres, BTW-nr). Dit zijn de basisgegevens die in een verkoopboek moeten terug te vinden zijn.

Voor u met uw verkoopboek van start gaat, willen we u nog graag de volgende tips meegeven. Zorg dat de nummering van uw facturen steeds uniek is. Ga na verloop van tijd niet terug van nul beginnen nummeren want dan zult u binnen de kortste keren verwarring zaaien. Deel uw verkoopboek ook in volgens nummering. Dit zal helpen om bepaalde facturen en de gegevens in een handomdraai terug te vinden. Tot slot een inkoop en verkoop mag dan wel bij dezelfde klant/leverancier gebeuren, maak toch twee aparte logs in zowel uw inkoop- als verkoopboek.

Wilt u het enigszins eenvoudiger aanpakken in plaats van nog een extra boekhoudkundig boek in praktijk te brengen dan kunt u ook beroep doen op een van de talrijke softwareprogramma’s die wat licht in de duisternis brengen en die overzichtelijkheid hoog in het vaandel dragen. Via een van deze programma’s is het zeer gemakkelijk om bijvoorbeeld een inkoop- of verkoopboek bij te houden en op regelmatige basis aan te vullen. U hebt op deze manier niet het extra papierwerk van een verkoopboek, maar geniet wel van de voordelen die een verkoopboek met zich meebrengt.